Katuklinikan vuotta 2020 tekivät omanlaisekseen korona ja sen aiheuttamat rajoitustoimet mutta myös erilaiset keräykset. Asiakkaiden käyttöön kerättiin niin makuupusseja, villa-asusteita kuin käytöstä poistettuja puhelimia.

Lahjoituksena saaduista makuupusseista oli iloa eniten Helsingissä, jossa asunnottomia huumeita käyttäviä ihmisiä on eniten. Helsingissä makuupussikeräys onnistui yli odotusten: kevään ja syksyn aikana niitä saatiin yhteensä noin 350. Tampereella makuupusseja vietiin jakoon myös Tampereen kaupungin Päiväkeskus Huoltsuun. 

Makuupussien kerääminen oli mukavaa eikä lainkaan vaivalloista. Helsingissä suurin osa makuupusseista tuli keräyspaikkaan, Osiksen tiloihin Sörnäisissä. Osa pusseista myös haettiin lahjoittajilta ja osa tuli postin kautta. Tampereella oli erilliset päivät, jolloin makuupusseja vastaanotettiin Sumeliuksenkadulla yhdessä Völjyn työntekijöiden kanssa.

Lahjoita lämpöä -keräyksen lämmittäviä lahjoituksia – lapasia, sukkia, pipoja, huiveja – tuli myös ihan mielettömän paljon, satoja, ehkä jopa tuhansia? Lämpöiset lahjoitukset saatiin pääasiallisesti postin tai keräyspaikkojen kautta. 

Helsingissä lahjoituksia jaettiin normaalissa jalkautumistyössä. Niitä toimitettiin myös erilaisiin matalan kynnyksen paikkoihin ja asumisyksiköihin välitettäväksi eteenpäin tarpeiden mukaan.

Saajien kanssa oli hyviä ja lämpimiä kohtaamisia. Asiakkailta ja muilta toimijoilta tullut vain positiivista palautetta ja kiitosta keräyksistä.

Kuva
Katuklinikan saama viesti asiakkaalta
Kuva
Katuklinikan saama viesti asiakkaalta


Oulun kylmässä säässä villasukat kenkiin ja lapaset käsiin toivat hymyn jokaisen huulille. Pistosvälineiden vaihdon yhteydessä oli sydäntä lämmittävää ojentaa lahjoitetut lapaset, jotka sukelsivat saman tien asiakkaan käsiä lämmittämään. 

Tampereella Aamulehdessä ilmestyi juttu kadulla tavatuista asiakkaista ja Katuklinikan ja Tukialuksen työstä. Sen ansiosta yhteydenottoja tuli myös suoraan ja niiden myötä villasukka-, lakana- ja vaatelahjoituksia. 

Keräyksen aikana avautui ylipäätään mahdollisuus jakaa tietoa Katuklinikan työstä ihmisille ja keskustella aiheesta. Näin saatiin tilaisuus avata Katuklinikan asiakaskunnan tilannetta. 

Tampereella ihmiset ottivat villa-asusteita ilolla vastaan. Niitä jaettiin normaalin jalkautumistyön yhteydessä ja lisättiin kotiin vietäviin pistosvälineitä sisältäviin pusseihin. Villasukkia vietiin myös Tampereen kaupungin asumispäivystys Tastun asiakkaille.

Kuva
Katuklinikan saama viesti asiakkaalta
Kuva
Katuklinikan saama viesti asiakkaalta


Ihmiset olivat otettuja ja kiitollisia siitä, että joku on nähnyt vaivaa heidän vuokseen neulomalla villasukkia ja lapasia. Yksi asiakas pyysi myös, jos voisi saada myös pikkusiskolleen villasukat seuraavalla kohtaamiskerralla. Joku ihaili saamiaan villalapasia, koska ne olivat juurikin hänen lempiväriään.

Oulussa tuli asiakkaan sitä kysyessä rutiiniksi sanoa, että lahjoituksen takana ovat ”Pasilan mummut”. Useasti kohtaamisessa joku halusi kertoa omasta läheisestään, joka oli joskus heille kutonut sukkaa tai lapasta. Kerta toisensa jälkeen ne lämmittivät saajan mieltä.

Oulun terveysneuvontapisteessä ennen joulua lahjoituksia jakaessa sukat ja lapaset herättivät ihmisissä epäuskoisuutta, että tämäkö on heitä varten, mutta sitäkin enemmän iloa. Useampi mies pyysi sukkia myös puolisolleen kotiin vietäväksi. 

Lahjoita luuri -keräys alkoi vasta loppuvuonna, joten sen "hedelmiä" vielä odotellaan. Alkuvuonna 2021 joitain luureja on jo tullut postilla ja keräyspisteisiin. 

Loppuvuonna Tee tuplasti hyvää -varainkeruukampanjan kohteena oli haittoja vähentävä työ. Keräys sai hyvää vetoapua sattumalta vähän ennen keräysajankohtaa Helsingin Sanomissa ilmestynyt iso juttu Katuklinikan työstä. 

Oulussa Katuklinikka oli mukana Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Kaikkien kaupunki -kampanjassa. Katuklinikan näkyvyys sosiaalisessa mediassa kasvoi niin Helsingissä, Oulussa kuin Tampereella.

Katuklinikka tavoitti Tampereella, Oulussa ja Helsingissä vuoden 2020 aikana yhteensä 2 135 asiakasta ja kontakteja oli kaikkiaan 5 456. Vuoden aikana vaihdettiin noin 280 000 ruiskua ja neulaa. Vaihtomäärät kasvoivat vuodesta 2019. 

Vuoden 2020 aikana Katuklinikalla tehtiin 231 hiv-testiä ja 97 C-hepatiittitestiä. Testeissä ilmeni 2 positiivista hiv-testitulosta ja 29 positiivista C-hepatiittitestitulosta.

Kotikäyntien ja testien määrään vähyyteen vaikuttivat korona-ajan rajoitukset: kotikäyntien ja testien tekeminen oli monta kuukautta tauolla.

Kuva
kuvassa Katuklinikan työntekijä kysyy asiakkaan kuulumisia huutamalla kadulta ikkunaan


Kuvassa on korona-ajan kotikäynti: huudellaan ikkunasta asiakkaan kuulumiset.