Vuosi ei ehtinyt kunnolla käyntiin, kun koronarajoitteet löivät toimintaa kasvoille. Tuli tarve kehittää uusia korvaavia toimintamuotoja. Ryhmätoiminnot siirrettiin Facebookiin ja Osiksen omille sivuille perustettiin online-kahvila, joka on suljettu Facebook-ryhmä. Yksilötapaamiset hoidettiin puhelimitse.

Vuoden 2020 kohokohdaksi muodostui jalkautuva kenttätyö. Yhteistyössä muiden jalkautuvien järjestöjen ja haittoja vähentävän päihdetyön toimijoiden kanssa tehtiin viikkokalenteri ja toiminta-alueet jaettiin päällekkäisen toiminnan välttämiseksi. Helsingin kaupunki koordinoi verkostoa ja osallistui toimintaan antamalla eväspaketit jaettavaksi kohdattaville ihmisille. Yhteistyö sujui erittäin mallikkaasti.

Vuoden aikana Osiksen jalkautuva kenttätoiminta tavoitti 1 359 ihmistä.

Ihmisten nälkä näkyi ja kuului miltei jokaisessa kohtaamisessa. Eväspaketeilla pystyttiin hieman lieventämään hätää. 

Jalkautuvassa kenttätyössä tietoa jaettiin koronan ennaltaehkäisystä ja testauspaikoista. Toimipaikkojen aukioloajoissa tapahtui muutoksia hallituksen ohjeistusten mukaisesti. 

Ihmisillä oli kuitenkin eniten tarvetta saada kertoa omista kokemuksistaan ja tulla kuulluksi arjen huolistaan. Jalkautuvan kenttätyön tekijät otettiinkin aina lämmöllä vastaan. Tässä muutamia asiakaspalautteita: 

Kyllä on niin upeaa, kun meitä autatte!

Hei ruokaa, joo! Mä en oo syönyt kahteen päivään!

Onhan tää ihan paskaa olla asunnoton, mulla on lapsiakin, kuka niistä huolehtii?

Mistä te ootte? Hei Symppis, mä tiiän sen paikan!

Viimeinen lainaus kuvastaa hyvin sitä mielentilaa, mikä kohdattavilla on. Pääasia niin työntekijöille kuin asiakkaillekin on, että apua ja tukea saadaan, olkoon toimijana kuka hyvänsä. Pääasia, että kohtaaminen on aitoa ja välittävää.

Vuoden loppuhuipentuma oli leiri ja Osiksen pikkujoulut, johon osallistui 30 vertaista. Koronasta johtuen pikkujoulut toteutuivat Osiksen ovelta annettuna ruoka- ja lahjapakettina. 

Samalla saimme asiakkailta kerättyä arvokasta palautetta korona-ajan palveluistamme. Palveluihin oltiin tyytyväisiä. Tosin niin työntekijät kuin asiakkaatkin toivoivat jo Tsemppis-kahvilan avaamista ja normielämään palaamista.