A-klinikkasäätiön Riippuvuudet nyt -seminaareissa päihteitä ja riippuvuuksia käsitellään vuosittain jostakin ajankohtaisesta näkökulmasta tai teemasta. Vuonna 2020 teemana oli salatussa Tor-verkossa tehtävä ongelmia ehkäisevä ja haittoja vähentävä työ. 

Tor-selain on vertaisverkkoa hyödyntävä teknologia, joka antaa käyttäjälleen vahvan anonymiteetin ja yksityisyyden suojan. Sen avulla on helppo kiertää sensuuri, mutta se on myös rikollisen keskustelun ja laittoman kaupankäynnin areena. Global Drug Survey -kyselyn tulosten mukaan salatun Tor-verkon käyttäminen päihteiden myymiseen ja ostamiseen on erittäin suosittua Suomessa. 

Kiitos tästä! Webinaarissa tuli esille ihan uusia asioita. Tor-verkon tiedän, mutta en tiennyt sen toimintaperiaatteista mitään. Siksi oli tosi mielenkiintoista kuulla, miten kaupanteko siellä toimii. Hyvä on tietää myös noista erilaisista auttamiskanavista, voi ohjata asiakkaita ottamaan niihin yhteyttä, jos haluavat kysyä apua anonyymisti.

Teemaan päädyttiin, sillä A-klinikkasäätiön Verkko-Vinkki on tehnyt haittoja vähentävää työtä Tor-verkossa jo vuodesta 2018, ja kokemusta on jo karttunut. Verkko-Vinkki on myös auttanut muitakin auttamistyötä tekeviä toimijoita tuomaan omat palvelunsa Tor-verkkoon. 

Riippuvuudet nyt 2020 -seminaari järjestettiin maksuttomana webinaarina 25.11. otsikolla Valoisaa työtä pimeässä verkossa. Teema kiinnosti, sillä webinaariin ilmoittautui yli 600 osallistujaa.

Webinaarin pääpaino oli siinä, miten eri palveluissa hyödynnetään Tor-verkkoa. Omasta toiminnastaan siellä kertoivat Verkko-Vinkki, Dopinglinkki, Katuklinikka ja Pro-tukipiste. Kaksi vanhempaa konstaapelia esitteli, miten Helsingin poliisin ennalta estävä työ tavoittaa nuoria sosiaalisessa mediassa. Tekniikan tohtori Juha Nurmi valaisi Tor-verkon toimintaa yleisesti. Kaarlo Simojoki käytti puheenvuoron teemasta, tavoittaako terveydenhuolto huumeidenkäyttäjät.

Webinaarin sisältö oli todella mielenkiintoinen ja antoisa. Etenkin kiitokset Tor-verkkoa esitelleille. Jäin miettimään millaisen pienen jäävuoren huippu -ongelman kanssa painii omassa työssään ja kuinka suuri osa asioista jää pimentoon. Tsemppiä myös niille, jotka tarjoatte palveluita eri laudoilla.

Osallistujat kävivät aktiivisesti keskustelua ja esittivät puhujille kysymyksiä webinaarin chatissa.

Osallistujien palautteissa kiitosta keräsivät varsinkin kiinnostavana ja tuoreena pidetty teema ja napakat esitykset. Palautetta antaneista 93 % antoi webinaarille arvosanaksi hyvä tai kiitettävä. Valtaenemmistö myös katsoi voivansa hyödyntää seminaarin antia työssään.

Riippuvuudet nyt 2020: Valoisaa työtä pimeässä verkossa -webinaarin esitykset ovat edelleen katsottavissa videoina.